skip to Main Content

Okula Merhaba Derken Ayrılık Kaygısına Dikkat

Eylül ayı itibariyle birçok çocuk ilk kez okula başlayacak. İlk kez bu kadar uzun saatler evden ayrı kalacak. Yeni insanlar tanıyacak ve baş etmesi gereken birçok konuyla karşılaşacak. Tüm bunlar çocuğun sinir sistemi için bir tehdit anlamına gelecek. Çocukta bir parça kaygıya sebep olacak. Elbette her çocuk aynı şekilde etkilenmeyecek bundan. Kimisi daha çok zorlanırken bazısı bunu daha rahat atlatacak. Peki ya çocuğumuz daha çok zorlanan grupta yer alıyorsa veya alacaksa bizi neler bekliyor? Hadi birlikte bakalım.

Bizi biyolojik, sosyal ve çevresel nedenlerin birlikte etkileşiminden meydana gelen bir kaygı bekliyor olabilir. Biz ona ayrılık kaygısı diyoruz. Yani çocuğun bakımverenlerinden veya güvenli ortamından ayrılıp yeni bir ortama geçerken duyduğu yoğun endişe halinden söz ediyoruz aslında. Bu kaygı ebeveynden veya bakım verenden ayrılmak istememe, ayrılma anlarında ağlama, okula gitmek istememe, okulda kaldığı süreç boyunca kaygılı olma, bazen mide bulantısı, karın ağrısı veya dikkati odaklayamama gibi bedensel belirtilerle kendi gösteriyor. Çocuk okula giderken endişe içerisinde olabiliyor. Bazen tam anlamıyla okula gitmeyi reddederek öfke veya ağlama krizleri yaşanabiliyor.

Ayrılık kaygısını hafife almamak gerekiyor. Kimi zaman sorun kendiliğinden çözülmüş gibi de gözükse aslında durum pek öyle olmuyor. Biten ayrılık kaygısı kendini bambaşka bir kaygıya bürüyerek gösteriyor. Bazen ayrılık kaygısı çocuğa gereken psikolojik destek sağlanmadığı durumlarda öğrenilmiş çaresizliğe dönüşüyor. Çocuk içten içe kapanmaya, temasını azaltmaya ve sosyal ilişkilerini sınırlandırmaya başlıyor.

Dolayısıyla çocuk işlevselliğine zarar verecek düzeyde ayrılık kaygısı yaşıyorsa ve okula başlayalı 3-4 hafta olmasına rağmen halen ayrılmakta, okula gitmekte zorlanıyorsa veya ayrılık kaygısı azalmış olsa bile gece uykularında, beslenme ve tuvalet düzeninde veya sosyal ilişkilerinde sorunlar/farklılıklar başlamışsa mutlaka profesyonel bir destek almak gerektiğini akıllarda tutmakta fayda olacaktır.

Call Now Button